Червеното цвекло е също толкова полезно сурово, колкото и сготвено! То

...
Червеното цвекло е също толкова полезно сурово, колкото и сготвено! То
Коментари Харесай

Какви са ползите за организма от червеното цвекло?

Червеното цвекло е също толкоз потребно сурово, колкото и сготвено! То е един от дребното зеленчуци, чиито хранителни субстанции не изчезват по време на термична обработка. Зеленчукът е главен източник на бетаин – вещество, което играе значима роля в усвояването на белтъците в организма и възстановяване на работата на черния дроб, жлъчката и далака, както и взе участие в образуването на червени кръвни телца. Цвеклото има високо наличие на магнезий, бори се с “лошия ” холестерол и съдържа и органически хлор, който е съвършено пречистващо средство, изключително за бъбреците и лимфата.
Прочетете още
Ползи от аленото цвекло

1. Профилактика на остеопороза

Цвеклото съдържа силициев оксид, който оказва помощ на организма да всмуква дейно калция. От своя страна, калцият е виновен за здравето на опорно-двигателния уред и предотвратяването на остеопороза и други костни болести. А хранителни субстанции като магнезий, витамин С и фолат, които също се съдържат в цвеклото, са чудесни добавки за здравето и развиването на костите.

2. За здравето на кръвта

Сокът от цвекло е отличен метод за попречване на разнообразни кръвни болести, в това число желязодефицитна анемия. Яденето на цвекло усилва производството на кръв в нашето тяло, покачва равнището на хемоглобина, усъвършенства циркулацията на кръв и О2 в него, както и продуктивността на алените кръвни кафези.

3. При диабет

Цвеклото съдържа естествена захар, не съдържа мазнини, извънредно ниско наличие на калории и невисок гликемичен показател. Това значи, че тази захар навлиза бавно в кръвта. Съответно на за хората, страдащи от диабет ще бъде по-лесно да поддържат оптимални равнища на кръвна захар.

4. Понижаване на равнището на „ неприятния “ холестерол и разчистване на артериите

Цвеклото е богато на диетични фибри, флавоноиди и бетацианин. Бетацианинът е мощен антиоксидант, който оказва помощ за понижаване на окисляването на липопротеините с ниска компактност и предотвратява тяхното отсрочване по стените на артериите. Това защищава организма от вероятни сърдечни болести и инсулти.

5. Нормализиране на кръвното налягане

Магнезият, който се съдържа в обилие в цвеклото, способства за лекуването на хипертония и атеросклероза. Цвеклото е отличен източник на нитрати, които, когато се употребяват, се трансформират в нитрити и азотен оксид. Именно тези съставни елементи способстват за разширението на артериите, затова усилват наличието на О2 в кръвта, намаляват кръвното налягане, а с него и риска от атеросклероза, инфаркти и инсулти.

6. По време на бременността

Цвеклото е грамаден източник на витамини от група В и фолиева киселина, които са от решаващо значение за попречване на вродени фетални нарушавания като гръбначна херния и недостатък на невралната тръба. В допълнение, потреблението на цвекло обезпечава сила и понижава умората при бременните дами.

7. Афродизиак

Окисляването на нитрати в цвеклото уголемява кръвоносните съдове и усилва притока на кръв към гениталиите. Друг химичен съставен елемент, бор, има значима роля в производството на половия хормон, който е виновен за увеличение на либидото и подвижността на сперматозоидите.

8. Предпазва клетките

Бетацианините в сока от цвекло забавят процеса на клетъчни разновидности, предракови лезии и тумори на хранопровода, гърдата, простатата, дебелото черво, черния дроб, болести на кръвта и левкемия.

9. Срещу запек

Високото наличие на фибри разрешава на цвеклото да работи като слабително и диуретично средство. Кореноплодният зарзават ще ви помогне да почистите дебелото черво, да стимулирате червата да смилат мазни храни и да премахнете солите на тежките метали от тялото. От своя страна бетаинът покачва равнищата на стомашната киселина и оказва помощ на пациенти с хипохлорхидрия.

10. Подобряване на мозъчната функционалност

Цвеклото спомага достигането на О2 към мозъка, което способства за по-доброто предаване на нервните импулси и предотвратява появяването на деменция. А фолиевата киселина в цвеклото може да помогне за попречване освен на деменция, само че и на заболяването на Алцхаймер.

11. Предотвратяване на проблеми с дишането

Високото наличие на витамин С в цвеклото подтиква интензивността на белите кръвни кафези, които защищават тялото ни от вирусни и бактериални болести. Витамин С също ще помогне в битката с елементарната простуда и даже ще способства за попречване на признаците на астма. 

12. Профилактика на очни болести

Бета-каротинът е форма на витамин А, който предотвратява развиването на обвързвана с възрастта макулна дистрофия (AMD) и катаракта.

13. Капилярна профилактика

Флавоноидите и витамин С в цвеклото ще ви оказват помощ да поддържате хубавичко конструкция на вашите капиляри за дълго време.

14. За здравето на черния дроб

Бетаинът, съдържащ се в сока от цвекло, подтиква чернодробната функционалност и предизвиква елиминирането на токсините, прочистването на жлъчните пътища, бъбреците и пикочния мехур. В допълнение, цвеклото ще помогне за попречване натрупването на мастни формирания в черния дроб, породени от корист с алкохол и недостиг на протеини.

15. Множество витамини и минерали

Цвеклото съдържа витамини А, В1, В2, В3, С, бета-каротин, бета-цианин, фолиева киселина (В9). Освен това е богато на магнезий, фосфор, натрий, калий и калций. Съдържа дребни количества мед, селен, цинк, желязо и манган. Още съдържа въглехидрати, протеини, антиоксиданти, диетични фибри и разнообразни аминокиселини (включително D-аминокиселини).

16. Противовъзпалително средство

Сокът от цвекло ще помогне за попречване на всевъзможни възпалителни болести, които са една от главните аргументи за прибързано стареене на тялото и свързани с възрастта болести.

17. За здравето на косата

Каротеноидите, открити в цвеклото, ще могат да подобрят фрапантно външния тип на косата, правейки я по-силна и здрава. Освен това, подобрявайки кръвообращението и подхранвайки космените фоликули, цвеклото може да помогне в битката с пърхота.

18. За уравновесено тегло

Високото наличие на фибри и ниското наличие на калории в цвеклото спомагат за пречистването на организма от токсични субстанции, както и от непотребната вода и мазнини. А цялостното неявяване на транс и наситени мазнини в него ще помогне за доста ускорение на метаболитния развой в организма.

19. Отличен източник на серотонин

Магнезият в сока от цвекло може да помогне за облекчение на мускулното напрежение, напрежението и тревогата. В същото време бетаинът предизвиква производството на серотонин в организма и по този метод повдига настроението, а триптофанът отпуска мозъка и основава чувство за благоденствие.

20. Богато на антиоксиданти

Цвеклото съдържа извънредно дейни антиоксиданти и фенолни съединения, които предотвратяват стареенето на клетките и ДНК.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР